Vse za vaše malčke

Katere igrače so primerne za otroke različnih starosti? Pri starosti dveh let otrok predvsem raziskuje in spoznava svoje telo in bližnjo okolico. Igrače oz. predmete v svoji bližini prijemlje, jih nosi v usta, grize, z njimi tolče, jih mečka. Všeč so mu mehke, velike igrače živih barv, ki ga pomirjajo. Proti koncu prvega leta pa ga že mikajo igrače, ki ga vspodbujajo h gibanju: žoga, vlečna vozila in živali, ki morajo imeti trdno pritrjeno vrvico za vleko, večji avtomobili, kamioni, otroške igrače, ki jih lahko potiska pred seboj, poganjalčki in kasneje tricikel. Otrok v tej starosti uživa v poslušanju različnih zvokov, zato obožuje igrače, ki oddajajo glasove, ali preproste instrumente. Proti koncu tega obdobja je otrok sposoben nekaj večjih kock sestaviti v stolp, ki ga nenehno postavlja in podira.

Ko pa otrok preseže starost petih let že sam lahko izrazi svojo željo. V tem času so igre že bolj vezane na spol otroka, vendar jih ne delite na moške in ženske. Tudi fanti naj se igrajo kuhanje in pomivanje, deklice pa dirke z avtomobili. Za otroke do treh let potrebujete debelejše voščenke in barvne svinčnike, barve za slikanje s prsti, pri vodnih barvah pa jim moramo ponuditi debelejši čopič. List, na katerega otrok riše ali slika, naj bo večji. Okrog četrtega leta so voščenke in barvice že tanjše, otrok je sposoben barvati tudi s tankim čopičem na manjši list papirja.

Starše pa slej ko prej čaka nakup prvega para čevljev za njihovega malčka, pri čemer pa se pojavita dve pomembni vprašanji: kdaj jih je treba kupiti in kakšni morajo otroški čevlji biti? Čas za prve čevlje bo določil otrok sam, saj čevljev ne bo potreboval, dokler njegovi koraki ne bodo dovolj zanesljivi doma. Čevlje bo potreboval le pri hoji zunaj, doma pa naj še naprej hodi bos. To življenjsko obdobje je namreč zelo pomembno za pravilen razvoj in oblikovanje stopal ter pridobivanje občutka pod njimi, saj so kosti stopal še mehke, zato jih ne smemo prekmalu omejevati z obutvijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *