Večslojni gotovi parket

Se odločate za gotovi parket? Pri tem imate na voljo več možnosti, med drugimi tudi večslojnega, za katerega je značilna velika stabilnost. Primeren je za različne prostore, dobro obstojen in na voljo v več različnih vzorcih oziroma vrstah lesa, zaradi česar je med uporabniki precej priljubljen. Poleg tega pa ga je možno kombinirati tudi s talnim gretjem, kar je še pomembna dodatna prednost.

Kako je sestavljen večslojni gotovi parket?

Kot pove že njegovo ime, je sestavljen z več slojev. Jedro je sestavljeno iz 7 slojev brezove vezane plošče, zato je zelo stabilno. Nad njo pa se nahaja zgornja vidna plast, ki je lahko izdelana iz različnih vrst lesa – hrasta, teaka in tako dalje. Pomembno je, da je za zgornjo plast izbran trd in plemenit les, prav tako pa je pomembna tudi njegova debelina. Od tega je namreč odvisno, kako obstojna bo talna obloga, ter tudi to, v kateri kakovostni razred bo spadala. Pri izbiri bodite pozorni tudi na debelino celotne deščice (torej vseh slojev skupaj), kot tudi debelino zgornjega sloja.

Kakšno površinsko obdelavo izbrati?

Izbirate lahko med različnimi možnostmi, odvisno od tega, kakšen videz talne obloge želite. Seveda pa površinska obdelava ne vpliva le na videz, ampak tudi na druge lastnosti lesene talne obloge oziroma na njeno vzdrževanje. Kakšna površinska obdelava bi bila najbolj primerna za vas, je odvisno od vrste in namembnosti prostora, pa tudi njegove obremenjenosti itd. Pred izbiro se velja pozanimati, kakšne so razlike med gladko obdelanim in ščetkanim parketom. Prav tako pa lahko izbirate tudi med oljenimi in lakiranimi vrstami, odvisno od tega, kaj vam ustreza.

Kako poteka polaganje?

Zelo pomembna je vnaprej ustrezno pripravljena podlaga. Tla morajo biti obrušena in očiščena ter premazana z emulzijo. Pri načinu polaganja pa lahko izberemo:

  • klasično polaganje,
  • plavajoče polaganje.

Ko je gotovi parket položen, je treba celotno površino še zaščititi. V ta namen se uporablja poseben zaščitni premaz, ki je zasnovan prav v ta namen. Celoten postopek polaganja traja nekje do 2 do 6 dni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *