Računovodski servis za manjše podjetnike

Marsikateri samostojni podjetnik, ki znotraj svojega podjetja dela sam, se sprašuje, kako smiselno je imeti drag računovodski servis, saj mesečni stroški za vodenje vseh knjig stanejo kar precej. Če podjetniku posel odlično teče in je njegov promet velik, potem plačilo za računovodski servis nekako še prenese, kadar je podjetje tudi po prometu majhno, pa velja razmisliti o tem, kakšen računovodski servis si lahko privošči, za kakšno delo naj ta poskrbi, ter kaj bo podjetnik raje uredil sam.

Potrebujete računovodski servis redno?

Potreba po računovodskem servisu je odvisna od dela samostojnega podjetnika ter njegovega poslovanja. Če imate na primer spletno trgovino, v kateri je vsak dan izstavljenih več faktur, ko je treba skrbeti za naročanje zalog in podobno, potem je računovodski servis zagotovo prava odločitev. Res pa je, da ni nujno, da računovodski servis prevzame prav vso »papirologijo« – če imate računovodski program, boste vsaj za knjiženje lahko še vedno skrbeli sami. V kolikor ste podjetnik, ki izstavi zgolj nekaj računov na mesec, prav toliko pa jih tudi prejme, poleg tega pa še niste zavezanec za mesečni DDV, pa se vam drag računovodski servis z mesečno postavko gotovo ne izplača. Bolje je poiskati računovodstvo, s katerim se dogovorite, da vam vsak mesec zgolj pripravijo obračun prispevkov, sicerpa se pri njih oglasite vsak začetek leta, ko je potrebno pripraviti bilanco in poročila za poslovanje v preteklem letu. Tako lahko precej prihranite.

Računovodski servis in odgovornost

Marsikdo je mnenja, da mu lahko drag računovodski servis zagotovi, da pri poslovanju ne bo prav nobene napake oziroma bo v primeru takšne ali drugačne inšpekcije sam popolnoma varen, če bo kaj narobe, pa bo odgovarjal računovodski servis. Žal ni povsem tako. Vsak računovodski servis dela v skladu z zakoni in predpisi, a vseeno se včasih najde kakšna stvar, pri kateri se lahko v primeru pregleda zaplete. Povsem brez odgovornosti sami torej niste nikoli. Je pa res, da vas bo računovodstvo vedno opozorilo, kadar stvari ne morejo biti evidentirane tako, kot ste si zamislili, ter bo preprečilo napako, za katero bi lahko odgovarjal tudi sam računovodski servis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *