Pomembnost zimske opreme našega avtomobila

Kmalu bo tu zimska sezona in naši jekleni konjički bodo potrebovali novo obutev. Seveda imamo s tem v mislih zimske gume, katere morajo nadeti vsi tisti avtomobili, ki nimajo gum, ki so predpisane za zimsko obdobje.

Marsikateri nepoznavalec pa se velikokrat vpraša, zakaj sploh je potrebna zamenjava gum, zaradi česar nam lahko v nasprotnem primeru grozi od 40 pa tudi do 500 evrov kazni. Splošen odgovor, ki sledi je, da se zimske gume v hladnejšem vremenu namreč odzivajo boje od letnih. Predvsem zagotavljajo boljši oprijem in varnejšo vožnjo. Zimsko opremo lahko namesto zimskih pnevmatik sestavljajo tudi letne pnevmatike, vendar pod pogojem, da imajo te minimalno globino profila tri milimetre v kombinaciji s snežnimi verigami.

Razlika med zimskimi in letnimi gumami je v trdoti. Zimske so mehkejše in imajo profil prav posebej prilagojen vožnji v snegu in snežni brozgi, medtem ko so letne gume trše, saj jim pri mehčanju pomagajo visoke temperature zraka in asfalta. Slednje imajo profil namenjen vožnji v dežju. Ta naj bi predvsem preprečeval aquaplaning, obenem pa zagotavljajo dober oprijem na suhem cestišču, s čimer je naša zavorna razdalja krajša, naš oprijem v zavojih pa boljši. Profil letnih gum ni primeren za vožnjo v snegu in brozgi, zaradi česar nam bodo gume drsele.

Pri izbiri gum je zelo pomembno tudi, da te po velikosti, nosilnosti in kategoriji hitrosti ustrezajo pnevmatikam, ki so v potrdilu o skladnosti vozila ali v soglasju k registraciji vpisane v rubriki dovoljene pnevmatike ali v drugem ustreznem dokumentu o vozilu.

Pnevmatika je osnovna povezava med vozilom in podlago. Ne glede na vse specifikacije zimske gume, ki zagotavljajo, da bo naše vozilo odreagiralo kar se da najbolje v kritičnih situacijah, pa je še vedno ključna ustrezna reakcija voznika. Kljub vsej opremi, ki je za razmere najprimernejša, ni odveč dodatna previdnost. Le tako se bomo izognili zimskim neprijetnostim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *