Meteorna voda in kanalete za odvodnjavanje

Odvodnjavanje je zelo pomembno, saj z njim preprečimo škodo, ki bi jo lahko povzročila meteorna voda. Manjša količina padavin običajno ni problematična, takoj ko padavine prerastejo v večji naliv, pa se količina meteorne vode zelo poveča. Zato kmalu nastane problem, kam naj vsa ta voda ponikne, še posebej v primeru, da je določeno območje zelo gosto pozidano.

V takih primerih meteorna voda preprosto nima kam odteči, zato se lahko zadržuje na neprimernem mestu. Zaradi tega pa lahko nastane tudi manjša ali večja škoda. Kako takšne težave preprečiti in poskrbeti za to, da do takšne škode ne pride?

Z učinkovitim sistemom za odvodnjavanje, ki poskrbi:

  • da meteorna voda varno odteče,
  • da se izognemo težavam, ki bi jih lahko povzročila meteorna voda,
  • da preprečimo škodo, ki bi jo lahko povzročila meteorna voda,
  • za večjo varnost površin in objektov.

Kakšen sistem za odvodnjavanje izbrati?

Na voljo so raznoliki sistemi za odvodnjavanje, ki so sestavljeni iz številnih elementov. Načeloma lahko prav vsak sistem prilagodite glede na svoje potrebe oziroma zahteve določene površine ter tako izberete zanj točno tiste elemente, ki vam najbolj ustrezajo. Pri tem lahko izbirate med točkovnimi in linijskimi sistemi.

točkovno odvodnjavanje

Kakšna je razlika med točkovnim in linijskim sistemom?

Glavna razlika med njimi je, da se pri točkovnih sistemih vsa meteorna voda zbira v eni točki, pri linijskih sistemih pa se uporabljajo kanalete, ki poskrbijo za to, da meteorna voda bolj enakomerno odteče. Zaradi tega so takšni sistemi vedno bolj priljubljeni, poleg tega pa lahko izbirate med številnimi vrstami kanalet.

Slednje se razlikujejo glede na obliko, razred obremenitve, dimenzije, pa tudi material, iz katerega so narejene. Poleg tega so na razpolago tudi različni dodatki zanje, ki omogočajo, da sistem prilagodite svojim potrebam. Tako je možno najti idealen sistem za prav vsako površino, ne glede na to, za kakšno površino gre. Ob tem se je pametno posvetovati tudi s strokovnjaki, ki vam lahko pomagajo pri izbiri najboljše in najbolj ustrezne rešitve za vas.