Krema za sončenje

Že ptički na veji žvrgolijo o tem kako nevarno je sonce za našo kožo. Povzroča kožnega raka in je glavni vzrok prehitrega staranja. V kolikor uporabljate še katero od novodobnih sestavin za nego kože, kot so kemični pilingi AHA in BHA ali izdelki z retinoli, pa morate biti še toliko bolj previdni, da sonce ne uniči vaše stanjšanje kože. Krema za sončenje je torej nujna pri vsakodnevni negi obraza. Sama sem zagovornica UV filtra najmanj 30 in to vsak dan, tudi pozimi. Zakaj tudi pozimi? Saj tudi skozi oblake in na deževen dan, prodre 70% sončnih žarkov. In poškodbe kože se seštevajo vsak dan.

Zakaj so potrebni tako visoki UV faktorji?

  • Ker kremo za sončenje vedno namažemo tako na tanko, da njegovo vrednost najmanj prepolovimo.
  • Ker nam faktor pove kako dolgo bomo zaščiteni in ker se čez dan ne bomo ponovno namazali vsako uro, je potreben višji faktor, ki nas bo zaščitil dlje.
  • Ljudje so mnenja, da višji faktor pomeni več škodljive kemije, ampak to ne drži. Poiščite kremo brez škodljivih UV filtrov in ne bo problema.

Katere UV filtre poznamo?

Poznamo UVA in UVB filtre, ki varujejo pred UVA in UVB žarki. Ste vedeli, da obstajajo tudi UVC žarki? Ja, obstajajo, ampak za njih ne poznamo filtrov, ker ne prodrejo do nas. Posledice UVB sončnih žarkov so opekline, posledice UVA žarkov pa staranje in kožni rak. Če na kremi piše zgolj ZF- torej zaščitni faktor, to pomeni, da ščiti zgolj pred UVB sončnimi žarki, zato mora na njej obvezno pisati, da ščiti tudi pred UVA žarki, če ne krema ni dovolj dobra.

Drugače pa poznamo organske in anorganske UV filtre. Kemični UV filtri so organski in vpijajo UV žarke, fizikalni, anorganski pa sončne žarke odbijajo. Dejansko so bolj zdravi in priporočljivi slednji, vendar imajo veliko pomanjkljivost- na koži puščajo belo sled. Kakorkoli že, zelo vam priporočam, da vsaj otroke namažete s sončno kremo, ki vsebuje anorganske UV filtre, ker je njihova koža veliko bolj občutljiva.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *