Kelp

Četudi zanjo še nikoli niste slišali, pa se bo to zagotovo kmalu spremenilo. Kelp je nenavadno ime super živila- rjave alge, ki ima številne izjemne lastnosti. Si želite biti polni energije, hrepenite po tem, da bi vsakdanje aktivnosti lahko opravljali z več moči in koncentracije? Alga kelp je pravi odgovor, saj je med drugim bogata z antioksidanti, te pa poskrbijo za dobro počutje in močen imunski sistem. Glavna lastnost, zaradi katere je kelp vse bolj prepoznana tudi na slovenskem tržišču, pa je visoka vsebnost joda. Jod je izjemno pomemben za normalno delovanje ščitnice ter hipofize, obe pa uravnavata hormonsko delovanje.

Jod je ključen za zdrav metabolizem, pripomore pa tudi k odpravljanju prevelikih količin fluorida, ki se začne sčasoma nalagati v telesu. Jod, ki ga ima kelp v izobilju, pozitivno vpliva na rast las, poveča nivo energije in varuje telo pred prostimi radikali. Manj znano je, da jod ščiti tudi pred rakavimi obolenji. Kelp, ki je sicer stalnica v številnih receptih azijske kuhinje, se lahko uživa na različne načine. Lahko jo poskusite kar surovo, v lističih, jo zaužijete v obliki prahu, iz katerega pripravite napitek, na voljo pa so tudi kapsule. Poleg joda, kelp vsebuje tudi železo, magnezij, kalcij, mangan, vitamine A, B-12, B-6 ter vitamin C.

Najnovejše študije pa so se dokopale do novih, zelo razveseljivih spoznanj. Kelp pripomore tudi k upočasnitvi pljučnega raka in raka prostate. Nekatere nove raziskave nakazujejo, da je ta alga prav tako učinkovita pri vzdrževanju zdrave telesne teže, saj vpliva na regulacijo krvnega sladkorja, ter v boju zoper pojav sladkorne bolezni. Če ste radovedni in bi radi poskusili kelp, jo lahko uporabite tudi kot dodatek k juham in solatam, prileže pa se tudi v kombinaciji s sezamovimi semeni. Vsem ljubiteljem takšnih in drugačnih napitkov pa predlagamo, da kelp skombinirajo s poljubno vrsto zelenjave ter si pripravijo nasiten in zdrav, tekoč obrok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *