Kakšna je razlika med tonerji in kartušami

Ste se kdaj vprašali pred nakupom tiskalnika ali multifunkcijske naprave, kaj se bo zgodilo, ko bo zmanjkalo potrošnega materiala? Verjetno ne, zato vam priporočamo, da se brez nakupom pozanimate, kakšen strošek bo kasneje predstavljal nakup potrošnega materiala, kakšen tip uporabnika tiskalnika ste in kaj potrebujete. Ko kupujete tiskalnik, se je vedno dobro prepričati, kakšen potrošni material za svojo uporabo uporablja, koliko stanejo tonerji oziroma kartuše in kakšen tip naprave bi bil idealen za vaš dom ali pisarno. Ljudje pogosto mislijo, da so tonerji in kartuše sopomenka, da gre za isto stvar in da tiskalniki pač potrebujejo to stvar, za tiskanje na papir. Pa ni tako, gre za dva povsem drugačna produkta, ki delujeta na popolnoma drugačnem principu, imata pa skupen namen – preslikati dokument iz računalnika na list papirja.

Glavna razlika med tonerji in kartušami

Če gremo res v grobo primerjavo, je prva razlika fizična velikost. Tonerji so fizično večji, po navadi širine a4 papirja in širši, med tem, ko so kartuše manjše, po navadi dober centimeter ali dva široke. Največja razlika pa je v vsebini. Potrošni material za laserske tiskalnike vsebuje prah, med tem ko kartuše vsebujejo tekočino – barvo.

Laserski tiskalniki uporabljajo tonerje

Laserski tiskalniki za tiskanje potrebujejo vstavljen toner. Izjemno precizen laser nato na samem bobnu tiskalnika spremeni pol na mestih, na katere se kasneje oprime prah, ter preko ogrevalne enote zapeče na list papirja, ki pride v tiskalnik preko podajalnih valjev. To je osnoven potek delovanja laserskih tiskalnikov.

Brizgalni tiskalniki uporabljajo kartuše

Nasprotno od laserskih tiskalnikov, brizgalni oziroma inkjet tiskalniki potrebujejo kartuše, v katerih je spravljena barva. Delovanje inkjet tiskalnikov je preprosto. Kartuše so nameščene tako, da iz njih curlja barva v tiskalno glavo, ki je eden izmed glavnih sestavnih delov brizgalnega tiskalnika. Ko se tiskalna glava pomika levo in desno po papirju, z iglo riše pikice na sam papir. Večja je ločljivost tiskalnika, več pikic je sposoben narisati na list papirja na določeno razdaljo, ostrejša je sama natisnjena slika.

Zaradi samega principa delovanja, so brizgalni tiskalniki dosti počasnejši, saj se pri laserski tehnologiji z valjem hitreje nanese celotna površina za tiskanje na papir. Pri laserskem tiskalniku je tako rekoč minimalna razlika med tiskanjem popolnoma napoljnjene strani s tekstom in le nekaj besedami, pri brizgalnih tiskalnikih pa se vsaka pikica nanaša posebej in se bo napolnjen list papirja tiskal dosti dlje od napol praznega. Tudi sama kvaliteta tiska je na strani laserjev. Preprosto zaradi tega, ker risanje pikice za pikico ne more doseči natančnosti laserja, ki na boben z zares mikroskopsko natančnostjo nanese “navodila” za tiskanje na papir. Čeprav je po naših gospodinjstvih še vedno prevladujoča tehnologija v tiskalnikih in multifunkcijskih napravah inkjet, se ob nižanju cen in vse večji ozaveščenosti kupcev čedalje več ljudi odloči za lasersko tehnologijo. Stroški ob nakupu so sicer malenkost večji, kvaliteta tiska, primerjava med ceno na natisnjeno kopijo med tonerji in kartušami je več kot v prid laserski tehnologiji in ob dejstvu, da laser lahko miruje več mesecev, pa se barva (prah) ne bo zasušila zaključek le eden: laserski tiskalnik se izplača kupiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *