Kako rešiti težave pri učenju?

Veliko staršev se srečuje s problemi, ki jih imajo njihovi otroci v šoli. Različne težave pri učenju so zelo pogosto, saj se veliko otrok ne zna učiti. Tako kot vse drugo v življenju je tudi učenje nekaj, kar se je treba naučiti. Nekateri otroci se tega, kako se učiti, naučijo sami, drugi pa pri tem potrebujejo nekaj pomoči.

Prvi, ki lahko otroku pomagajo, da se nauči pravilnih tehnik učenja, so njegovi starši. A zaradi preobremenjenosti, vedno hitrejšega tempa življenja in pomanjkanja časa, temu ni vedno tako. Starši enostavno ne zmorejo te naloge, zato jo prelagajo na šolo. Od učiteljev pričakujejo, da si bodo vzeli čas za njihovega otroka in mu pomagali pri učnih težavah. Žal pa tudi v šoli primanjkuje časa, zato se učitelji ne morejo posvetiti vsakemu učencu posebej, pa četudi bi se hoteli. Zato so dobra rešitev za težave pri učenju individualne inštrukcije, na katerih se lahko inštruktor vašemu otroku resnično popolnoma posveti.

Zakaj so individualne inštrukcije najboljša rešitev?

– Omogočajo oseben pristop.
– Učitelj se prilagaja učencu in ne obratno, kot to velja v šoli.
– Učitelj učenca ne nauči le šolske snovi, temveč tudi tega, kako se učiti.
– Inštrukcije pripomorejo tudi k izboljšanju splošne discipline in k učenju sprotnega dela.
– Učitelj učencu predstavi različne tehnike učenja in mu pomaga izbrati najboljšo zanj.
– Učenec s pomočjo inštrukcij ugotovi, da je zmožen rešiti svoje težave pri učenju, kar izboljša njegovo samopodobo ter ga dodatno motivira za nadaljnje učenje.
– Kvalitetne inštrukcije ( kot npr.: http://www.kvalitetne-instrukcije.si/)  so dobra naložba za prihodnost, saj poskrbijo za dobre temelje v znanju, ki marsikateremu otroku kasneje v procesu šolanja še kako manjkajo.
Dejstvo je, da so inštrukcije odlična rešitev za prav vsakega otroka, ki se srečuje z učnimi težavami, zato ne čakajte, da problemi v šoli izginejo sami od sebe, temveč se soočite z njimi in svojemu otroku pomagajte, da se nauči, kako se učiti, ter tako izboljša svoj uspeh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *