Digitalni laboratorijski dnevnik

V današnjem času postaja digitalni laboratorijski dnevnik vedno bolj nujno in pomembno orodje pri raziskovalnem delu. Seveda se da podatke beležiti in organizirati tudi na različne druge načine, a vedeti je treba, da je učinkovitost teh procesov veliko boljša, če uporabljamo v ta namen oblikovana orodja. Večina raziskovalcev, ki so jih že preizkusili, je z njimi zelo zadovoljna, predvsem pa si brez njih skorajda ne znajo več predstavljati svojega dela.

Digitalni laboratorijski dnevnik namreč:

  • močno olajša raziskovalno delo,
  • poskrbi za lažje zbiranje podatkov in rezultatov,
  • omogoča shranjevanje vseh podatkov na enem mestu ter boljšo dostopnost na njih,
  • omogoča lažje iskanje po bazi podatkov,
  • omogoča veliko boljšo organizacijo zbranih podatkov,
  • s številnimi dodatnimi funkcijami raziskovalcem in znanstvenikom nudi vso potrebno podporo pri njihovem delu.
SciNotee ELN - Electroni Lab Notebook
https://www.scinote.net/

Digitalizacija je namreč nekaj, kar je danes nujno tudi pri raziskovalnem delu. Lahko bi rekli, da je pri raziskovalnem delu uporaba digitalnih orodij celo bolj pomembna kot na nekaterih drugih področjih. Raziskovalno delo mora biti namreč natančno in ponovljivo, hkrati pa zanj raziskovalcem žal pogosto zmanjkuje časa, zato je pomembno, da so pri svojem delu čim bolj produktivni in organizirani.

K učinkovitosti jim lahko pomagajo tudi sodobna tehnološka orodja, kakršen je zagotovo tudi digitalni laboratorijski dnevnik SciNote. Beleženje podatkov v digitalni obliki je namreč nekaj, kar vsakemu raziskovalcu lahko prihrani veliko časa. Vsak, ki se je že kdaj ukvarjal z digitalizacijo zbranih podatkov ali rezultatov laboratorijskega dela na papirju, ve, kako zamudno je to delo in koliko časa in energije vzame.

Poleg tega pri digitalizaciji podatkov na papirju lahko pride do napak, kakšen podatek pa se pri tem lahko tudi izgubi. Temu se lahko izognemo, če vse podatke shranjujemo direktno v digitalizirani obliki. Ko so enkrat vsi podatki zbrani, pa jih je treba organizirati. Tudi to je lahko naporno delo, sploh če je baza podatkov zelo obširna ali pa če gre za zelo raznolike podatke, ki jih je treba ustrezno kategorizirati, urediti. Šele ko so ustrezno organizirani oziroma urejeni, so namreč zbrani podatki uporabni za nadaljnjo analizo.

Če bi bili radi pri raziskovalnem delu bolje organizirani, prihranili pri času ter poskrbeli za večjo natančnost ter za to, da bi bili tudi vsi zbrani podatki bolje organizirani in pregledni, potem obiščite scinote.net. Na omenjeni spletni strani boste našli vse potrebne informacije o tem naprednem digitalnem orodju, ki se ga zagotovo splača poznati, še bolj pa se ga splača uporabljati, saj predstavlja odlično pomoč pri kakovostnem raziskovalnem delu.