Arganovo olje- lepota s severa Afrike

Pravijo, da nam narava ponuja vse, kar potrebujemo za mladost in dolgo življenje, in pri tem seveda ne mislimo zgolj stvari, ki vplivajo na naše zdravje, temveč tudi tiste, ki vplivajo na našo lepoto. V sodobni kozmetiki se tako uporablja vse več naravnih izvlečkov, ki jih še pred desetletjem ali dvema nismo niti poznali, in med temi je tudi arganovo olje.

drevo arganovca raste v severni Afriki, natančneje na področju Maroka, plodove pa tradicionalno obirajo berberske ženske – gre za ljudstvo, ki je maloštevilno in zahodnemu svetu precej neznano, zato je tudi arganovo olje dolgo ostalo skrivnost.

Arganovo olje je danes na voljo tako za izdelavo kozmetike kot za uživanje, vendar pa velja povedati, da je čisto arganovo olje izjemno drago, zato ga boste na policah naših trgovin težko našli. Tudi v kozmetiki, ki prihaja iz velikih kozmetičnih velikanov, ter v oglasih poudarja, da vsebuje arganovo olje, ga je zgolj kapljica – in to lahko zelo hitro ugotovimo, če na izdelku preberemo, kakšna je njegova sestava.

Kje torej najti arganovo olje za nego kože? Pri specializiranih prodajalcih boste našli arganovo olje v majhnih stekleničkah, a če je olje zares čisto in mu ni ničesar dodanega, je to povsem dovolj. Dve ali tri kapljici arganovega olja namreč zadostujeta za nego obraza. Vsekakor pa lahko pobrskate tudi za izdelki, ki vsebujejo arganovo olje in še kakšni dve ali tri druge sestavine, ki so ravno tako naravne, na primer mandljevo olje, kakavovo maslo, karitejevo maslo. Še bolje pa je, če vse te sestavine kupite v čisti obliki in si čudovito, vitaminov in antioksidantov polno mazilo doma zmešate kar sami.

Je arganovo olje namenjeno zgolj negi kože obraza? Pravzaprav bi lahko z njim negovali celotno telo. Odlično je za kožo, prav tako pa tudi za lase in nohte. Berberske ženske ga uporabljajo tako rekoč za vse, z njim nadomestijo vsa kozmetična sredstva, pa tudi v kuhinji pripravljajo z njim okusne jedi. Je pa res, da ga imajo na dosegu roke, zato smo sami glede uporabe seveda precej bolj skromni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *