Šentjanževka

Kdo ne pozna nežne, zlato rumene rastlinice imenovane šentjanževka. Njen zavetnik je Janez Krstnik, nabiralo pa naj bi se jo na dan poletnega solsticija, saj naj bi takrat imela še posebej magično moč. Uporablja se predvsem čaj šentjanževke za pitje in pa šentjanževo olje, ki je eden redkih maceratov, ki se izdeluje iz cele rastline. Zakaj? Če pogledamo rastlino, na njej opazimo škrlatno rdeče pike in prozorne pike. Prve so posledica zdravilnih naftodiatronov in druge prozorne pike so posledica zdravilnih eteričnih olj. Namakamo celo rastlino, da od nje dobimo popolnoma vse koristne snovi, kar je tudi vidno s prostim očesom, macerat šentjanževke je namreč močno temno rdeče barve. Bolj kot ima izrazito barvo, bolje učinkuje.


Učinkovine, ki jih v sebi nosi šentjanževka imajo močno protivnetno, protibakterijsko in protiglivično delovanje. Glavna protivnetna učinkovina šentjanževke je, po raziskavah sodeč, hiperforin, ki zavira razmnoževanje limfocitov T in s tem vnetno reakcijo. Hiperforin je topen v olju, zato masaža s šentjanževim oljem odlično deluje na vrsto vnetnih reakcij telesa. Večina nas šentjanževo olje pozna kot zdravilno olje za sončne opekline, odlično pa se obnese tudi pri zdravljenju ran, aken, brazgotin, strij, vnetja mišic, vnetja živcev, za nego hemeroidov in zlate žile, revmo, išias, putiko, kožne glive in lišaje. Odlično je tudi za zdravljenje ženskih težav, torej raznih cist na jajčnikih, glivičnih vnetjih in vnetjih maternice, v tem primeru namočite tampon v šentjanževo olje in ga vstavite v nožnico, tampon zamenjajte vsaki 2h. Moramo pa pri vsem tem opozoriti, da je olje šentjanževke odlično za nego strij nosečnic toda je le-te ne smejo zaužiti. Prav tako uživanje šentjanževke odsvetujemo doječim materam, ženskam, ki jemljejo kontracepcijo v obliki tabletk, saj lahko šentjanževka zmanjša učinkovitost, in ljudem, ki jemljejo antidepresive, saj lahko poveča stranske učinke. Prav tako je potrebno opozoriti, da je eterično olje šentjanževke fototoksično, kar pomeni, da se je 8h po nanosu šentjanževega olja na kožo, potrebno izogibati soncu in da v poletnih časih šentjanževka ni primerna za uživanje.

Večkrat smo že omenili uživanje šentjanževke, zakaj bi uporabljali šentjanževko oralno? Stari Grki so trdili, da šentjanževka izganja zli duhove, toda kaj so mislili s tem? Najverjetneje so namigovali na to, da ima šentjanževka izjemno močno antidepresivno delovanje. Dviguje raven serotonina v možganih in s tem blaži čustva neugodja, anksioznosti, depresijo in na splošno pomirja. Skodelic čaja nas bo pomirila takoj, za antidepresivno terapijo pa si moramo vzeti čas in uživati čaj šentjanževke več mesecev, čez poletje, pa zaradi fototoksičnosti, narediti premor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *