Izdelava internetne strani zdaj in nekoč

Verjetno boste opazili razliko, če vam pokažemo spletno stran izdelano 10 let nazaj in danes. Najverjetneje boste opazili razliko med izdelano spletno stranjo pred 3 leti in danes. Najbrž ne boste, jaz pa bom, opazil razliko med spletno stranjo izdelano lansko leto in letos. Kaj se je spremenilo? Veliko. Za začetek to, da smo včasih storitvi rekli izdelava internetne strani, danes pa temu rečemo izdelava spletne strani.

 

Oblika spletnih strani

Temu segmentu ni treba namenjati preveč pozornosti in obrazložitev. Internetna stran izdelana nekoč in danes se oblikovno precej razlikuje od novejših. Trendi se spreminjajo, nove smernice se pojavljajo tedensko, pravzaprav je enako kot v modi tudi pri spletnih straneh. Nič ni večno in tudi prav je tako. Če je bilo včasih super imeti na spletni strani utripajoče bannerje, migetajoče tekste, osenčene črke in morda še kak efekt snežink v decembrskem obdobju, so to danes stvari, ki oblikovalcu kot sem sam privabijo solze na oči. Izdelava internetne strani danes res temelji na minimalističnemu dizajnu in je vse drugo kot je bilo to nekoč.

 

Odzivnost spletnih strani

Poleg oblike je največjo revolucijo v izdelavi internetne strani prinesla mobilna usmerjenost uporabnika. Ker nas večina spletno stran gleda preko mobilnih telefonov, je stran neprilagojena za te zaslone preprosto nesprejemljiva. Še toliko bolj, ker je mobilni trend že prehitel namiznega in nič ni čudnega, da se v zadnjem obdobju pojavlja nov trend izdelave internetne strani, ki se mu reče »mobile first«. Kot že samo ime pove, oblikovalci bodo začeli, ali pa to že delajo, dajati prednost izdelavi internetne strani prilagojene telefonu, namizna verzija strani pa bo le sekundarnega pomena.

 

Cena izdelave spletne strani

Če se naročniku lahko nasmehne ob enem trendu, je to cena. Izdelava internetne strani je danes zelo iskana dejavnost, hkrati pa tudi velika konkurenca med cenami. Konkurence izdelave spletnih strani je sedaj toliko, kolikor je na štantih v Ljubljani v decembrskem času ponudnikov kuhanega vina. Kot vedno pa konkurenčnost nevzdržno izbija cene in če si včasih  za spletno stran moral odgrizniti nekaj povprečnih mesečnih plač, lahko za isto storitev sedaj plačaš v znesku nekaj kosil s prijatelji v dobrih gostilnah. Previdnost sicer še vedno velja, kajti čeprav je ponudnikov izdelave strani veliko, še ne pomeni da je vsak dober. Če pride do cilja še ne pomeni da bo vaša spletna stran prodajala, bila oblikovno dovršena in se visoko uvrščala na Googlovem iskalniku. Za to, previdno komu boste zaupali izdelavo internetne strani.

 

Facebook leta 2004

 

 

Google leta 1998

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *